Плевнелиев пожела на папата да управлява със скромност и сила 19.03 | 15:56

Президентът се надявал скоро да решим проблема с посланика ни във Ватикана

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев пожелал на папата по случай интронизацията му "да води този свят със скромност, но с визия и сила". Държавният глава присъства на официалната церемония, на която Франциск официално оглави Римо-католическата църква.

Президентът определи церемонията като "впечатляваща”, а посланията в приветствието на папа Франциск като "много силни”.

В разговора между двамата държавният глава припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Президентът е подчертал ролята на католическата общност у нас за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история. Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, казал още Плевнелиев на папата.

Той оцени като добри и изпълнени с уважение отношенията между страната ни и Ватикана.

Плевнелиев заяви, че е разочарован от това, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи "приемлив посланик, който да може да защити българските интереси”. "Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен”, подчерта той.

Плевнелиев е разговарял и с президента на Бразилия Дилма Русеф. По време на срещата е станало ясно, че скоро ще бъдат приключени преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на двете държави.

Благодарение на този документ ще има двустранен обмен на студенти.

Водещи

Най-четени