По върховете на ХСС искат четвърти мандат за Меркел 24.10 | 17:41

Канцлерът на Германия още не е обявила дали ще се кандидатира

От iNews.bg

Подкрепа за четвърти мандат на германския канцлер Ангела Меркел изразиха влиятелни представители на Християн-социалния съюз (ХСС) - младшият консервативен партньор на нейната партия Християн-демократичния съюз (ХДС), предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Ако Меркел е готова отново да предложи своята кандидатура на канцлерския пост, аз ще й окажа пълна подкрепа. ХДС и ХСС трябва да преодолеят някои същности различия, след което трябва да се съсредоточат върху борбата със съперника", заяви депутатката от ХСС Герда Хаселфелд, цитирана от вестник "Мителдойче цайтунг".

"Меркел е известна в цял свят като политик. При това, както никой друг, води центристка политика вътре в Германия. В интерес на ХСС е да подкрепи кандидатурата й за нов мандат", посочи и бившият лидер на ХСС Ервин Хубер пред вестник "Кьолнер щадт-анцайгер".

"Ангела Меркел е нашият кандидат. Не трябва да има никакви съмнения в това", декларира и зам.-председателят на ХСС Манфред Вебер пред списание "Шпигел".

В същото време заради мигрантската политика на Меркел срещу нейната кандидатура вече се обяви председателят на ХСС Хорст Зеехофер, който е и премиер на най-мощната германска провинция Бавария.

Меркел още не е обявила дали ще се кандидатира за четвърти път за канцлерския пост. Парламентарните избори в Германия са догодина.

Водещи

Най-четени