Политици в Италия и Франция искат отмяна на санкциите срещу Русия 23.01 | 19:41

Франсоа Фийон и Романо Проди зоват Брюксел да предприеме спешни мерки заради промяната във Вашингтон

От iNews.bg

Политици от Италия и Франция призовават ЕС да отмени наложените на Русия санкции. Зад тази идея се обявиха очертаващият се като фаворит за предстоящите президентски избори във Франция Франсоа Фийон и бившият председател на ЕК и бивш премиер на Италия Романо Проди.

Според французинът санкциите на ЕС срещу Русия са безсмислени. Той предупреди и че има риск Москва и Вашингтон да укрепят връзките и ЕС, запазвайки санкциите, да остане изолиран. В същото време обаче Фойон настоява, че е необходим жест от Русия преди да бъдат отменени санкциите, предаде КРОСС.

От своя страна Проди призова ЕС незабавно да отмени антируските санкции, преди да го е направил американският президент Доналд Тръмп. "Санкциите срещу Русия трябва бързо да бъдат отменени. В това съм твърдо убеден. Вие може да жертвате себе си заради солидарна политика, но когато няма солидарност, е излишно да се упорства. Дайте да изпреварим събитията и да изземем от САЩ привилегированата им роля спрямо Русия", призова Проди.

В същото време той критикува Брюксел и че не предприема нищо с оглед на ситуацията във Вашингтон. "Струва ми се, че ЕС въобще не реагира на изявленията на Тръмп, които вещаят революция в отношенията с ЕС. Удивлявам се, че още никой не е поставил въпроса за спешна необходимост от свикване на извънредна среща на върха. А такава, според мен, трябва да има. Нещо повече, трябва да бъде предприет "изпреварващ маньовър" по въпроса за санкциите срещу Русия", заяви Проди.

Водещи

Най-четени