Полицията: Стрелбата в Мюнхен – класически акт на побъркан без политически мотив 23.07 | 23:10

Самотният нападател в мола, убил 9 души и ранил 16, е германски тинейджър от ирански произход, вдъхновен от масовия норвежки убиец Андерш Брайвик

От iNews.bg

"Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив", каза днес говорител на баварската прокуратура. Той добави, че федералният прокурор е отклонил да поеме разследването на нападението в Мюнхен, съобщи Ройтерс.

Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с "Ислямска държава", предаде ДПА, като цитира шефа на полицията Хубертус Андре. И допълни, че "става дума за самотен нападател". Нямало никакви индикации, че е има и други нападатели. Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем", добави Андре. И допълни, че нападателят е роден и израсъл в Мюнхен.

Междувременно във видеоклип, записан на мобилен телефон и излъчен от новинарската телевизия Ен Ти Ви, нападателят казва, че е бил хоспитализиран за психични проблеми, предаде ДПА. "Аз съм германец, роден съм в Германия", добавя той във видеото, заснето от местен жител.

При обиска тази сутрин в апартамента, където той живеел със семейството си, са откирити елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с умопобъркани извършители на убийства и смасови стрелби, конкретно – книги и статии от вестници, уточни шефът на полицията.

Има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, категорични са разследващите. Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди 5 години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, посочи Андре. Родителите не са били в състояние да помогнат на разследването, тъй като са в шок, продължи той.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет "Глок", за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Според германската телевизия ARD той се е увличал по видеоигри със стрелба и е имал проблеми в училище.

Полицейският шеф каза още, че 7 от жертвите са тийнейджъри. 5 от 10-те души, убити в Мюнхен, са на възраст под 18 години, съобщи полицейски говорител, цитиран от ДПА. Четирима от жертвите са възрастни, а десетият е нападателят, който се самоуби след атаката, уточнява ДПА.

"Трима граждани на Косово са сред жертвите на стрелбата в Мюнхен. Нашето консулство в Мюнхен установи заедно с германската полиция и семействата, че трима млади албанци от Косово загубиха живота си при нападението", гласи комюнике на косовското външно министерство, цитирано от БТА.

 

 

Водещи

Най-четени