Половината гастарбайтери от Турция са пуснали бюлетина за референдума 10.04 | 17:28

Най-активни са поданиците на Анкара в Белгия, където вече са гласували 60% от тях

От iNews.bg

Турците, живеещи в Европа, са доста активни на референдума за увеличаването на президентските правомощия. Малко над половината от тях вече са пуснали своята бюлетина в допитването за конституционните промени. По данни на турските медии активността в чужбина е около 51% от имащите право на глас, предаде бТВ.

В Германия, където живее най- голямата турска общност зад граница, са гласували около 48 на сто от гласоподавателите. Активността обаче е била най-висока в Белгия – около 60%. В Швейцария резултатът е близък - 57 на сто, а в Австрия е гласувал всеки втори турски гражданин. Бюлетините ще бъдат транспортирани в Турция и ще бъдат отворени след гласуването в самата страна, което ще се проведе тази неделя.

Не малка част от турските гастарбайтери ще пуснат гласа си в родината си в неделя. През последните дни пътуващите по магистрала "Тракия" редовно засичат автомобили с европейска регистрация, които пътуват към югоизточната ни съседка. Свидетели разказват пред iNews, че колите с турски гастарбайтери не са толкова много като през летните месеци, но са значително повече от броя, който се вижда по това време на годината.

Водещи

Най-четени