Полша забранява на магазините да работят в неделя 11.03 | 16:12

От 2020 г. в последния ден от седмицата няма да се извършва никаква търговия

От iNews.bg

Нов закон, който забранява търговията в Полша в неделни дни, влезе в сила и супермаркетите и други търговски обекти останаха затворени, предаде БНТ, позовавайки се на АФП. Промяната в нормативната уредба беше инициирана от профсъюза "Солидарност” и подкрепена от католическата църква.

Първоначално магазините ще остават затворени всяка втора и трета неделя от месеца. От догодина магазините ще работят само в последния неделен ден от месеца, преди през 2020 да влезе в сила окончателна забрана.

"Солидарност” се мотивира с необходимостта персоналът в магазините също да може да си почива в дните, които са неработни за останалата част от държавата. Либералната опозиция и други опоненти твърдят, че това ще ограничи възможностите на студенти да работят почасово и ще намали доходите от покупки на граждани на съседните балтийски републики, Беларус, Украйна и Словакия, които пазаруват в Полша в края на седмицата.

"Вместо да забраняваме търговията, трябва да мотивираме служителите с двойна надница в неделен ден”, каза пенсионер, анкетиран край супермаркет в столицата Варшава. Но друга пенсионерка каза, че това е добро решение, защото в неделя хората ходят на църква и посещават семейството си.

Водещи

Най-четени