Полша иска €850 млрд. репарации от Германия 08.11 | 10:31

Управляващата партия оспорва отказа от компенсации за Варшава от 1953 г.

От iNews.bg

Полша може да поиска 850 млрд. евро репарации от Германия. А причината е Втората световна война. Полският президент Анджей Дуда заяви, че Берлин не е успял официално да реши въпроса с репарациите за Варшава от войната. "След 70 години това все още е политически проблем", каза той в интервю, предаде БГНЕС.

По думите на Дуда, въпреки че Западна Германия е правила "подаръци" и е имала "добро отношение" към поляците по време на "трудния период на комунизма", въпросът с репарациите остава нерешен. "Ние наистина не получихме компенсации", каза той.

През септември Дуда и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се съгласиха, че е необходима "спокойна дискусия" за решаването на деликатния въпрос. В същото време по-рано същия месец влиятелната Полска католическа църква предупреди, че "лошите решения" на десните власти в страната може да влошат отношенията с Германия, след като полският премиер заяви, че Варшава е "готова" да поиска компенсации.

Управляващата партия "Закон и справедливост" оспорва законността на сделката от 1953 г. за отказ от репарации за Втората световна война, посочвайки, че тя е била сключена под диктата на Съветския съюз. Партията състави комисия, която да разгледа размера на възможните компенсации, които според Варшава Германия дължи, но не определи краен срок за публикуване на заключенията. Според полските министри на външните и вътрешните работи евентуалните репарации могат да достигнат до 1 трлн. долара (850 млрд. евро).

Водещи

Най-четени