Полша ще иска репарации и от Русия за Втората световна война 03.09 | 14:40

Варшава вече настоя Германия да я компенсира, но Берлин отказа

От iNews.bg

Полша трябва да поиска изплащане на репарации не само от Германия, но и от Русия. Това заяви полският заместник-министър на правосъдието Патрик Який, цитиран от Дойче веле.

"Руснаците също трябва да понесат отговорност", коментира той пред радио "Полша".

Депутатът от управляващата партия "Закон и справедливост" Ян Мосински застъпи същата позиция, като поясни, че става дума за плащания по Рижкия договор от 1921 г. По думите на депутата, договорът предвижда на полската страна да бъдат изплатени 30 милиона рубли в злато, но това не е направено.

Припомняме, че на 24 август премиерът на Полша - Беата Шидло, заяви, че страната има право на репарации от страна на Германия заради нанесените щети по време на Втората световна война.

На 31 август в "Frankfurter Allgemeine Zeitung" писа, че Берлин не вижда правни основания за такива репарации, като се позова на преценката на експерти от бундестага.

Според тях всички подобни претенции са обезсилени със сключения през 1990 г. договор за окончателно уреждане на отношенията с Германия (договора "2+4"). При изготвянето на документа Полша не е поискала репарации, което означава мълчалив отказ от претенции в тази посока.

Тогава е постигнато съгласие, че със сключването на договора се блокират всякакви подобни искания.

Водещи

Най-четени