Порошенко и Яценюк се надпреварват кой да води парада на преговорите за правителство 29.10 | 13:55

Президентът предлага доставките на газ от Русия да са намалят до 30%

От Христина Рафаилова

Преди Централната избирателна комисия на Украйна да е обявила окончателните резултати от изборите миналата неделя, водачите на първите две партии започнаха да мерят мускули.  

При 98% обработени протоколи Народният фронт на премиера Аресений Яценюк има малка преднина пред президентския  "Блок на Петро Порошенко" . 

Министър – председателят и държавния глава ясно заявиха, че двете политически сили трябва да се ключови партньори в управлението на страната. Двамата първи обаче не успяха да се разберат кой ще води парада на преговорите за съставяне на правителство.

Порошенко пръв успя да публикува коалиционно споразумение между бъдещите партньори. Малко по – късно обаче Яценюк обяви, че  коалиционното споразумение трябва да бъде предложено от неговата партия, тъй като тя е победител на изборите. 

В документа, предложен от държавния глава се предлага доставките на синьо гориво от "Газпром"  да достигат до 30% от общото потребление на година. 

"От 2018 година да влезе правило, според което всяка чужда компания  или страна да имат право да осигуряват до 30%  от газа,  нужен за година в страната", се казва в документа, 

Същевременно  Яценюк заяви, че кани на преговори и  партията на бившия премиер Юлия Тимощенко "Отечество", "Самопомощ" на кмета на Влов и Радикалната партия на Сергей Ляшко. 

"Обръщам се персонално към "Блока Петро Порошенк и считам, че лично президентът е основния стратегически партньор за извършаване на реформите в страната. Отговорността за съдбата на страната лежи на президента о на партията, която заема първо място на изборите", заяви премиерът. 

Същевременно украинските медии разпространиха информация, че Янценюк е заявил желание да се откаже от нов премиерски пост и да стане вътрешен министър. 

Медиите коментират, че преговорите за нов кабинет няма да са леки, тъй като  Народният фронта не са съгласни с някои от действията на "Блока на Петро Порошенко" в управлението на страната. 

Водещи