Последно за бомбата в самолета на "Еър Франс": Фалшива тревога, не е бомба! 20.12 | 17:43

По-рано днес летищните власти в Момбаса съобщиха, че е имало взривно устройство на борда на аварийно приземения самолет

От iNews.bg

Инцидентът, който доведе до извънредното кацане в Момбаса, Кения, на пътнически самолет на "Еър Франс", се дължи на фалшива тревога. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Фредерик Гаже.

"Намереният на борда подозрителен пакет не е бомба, а картони и нещо като часовников механизъм", заяви Гаже на пресконференция.

"Според информациите, с които разполагаме, става дума за фалшива тревога", категоричен бе той.

Припомняме, че на машината, излетяла сутринта от остров Мавриций за Париж, са пътували 459 пътници и 14-членен екипаж, когато пътник на борда е забелязал в тоалетната устройство с механизъм. Това наложило самолетът да бъде приземен аварийно в Момбаса.

Пътниците били изведени от самолета, а проверката на устройството в съмнителния пакет показала, че действшително е бомба, съобщи по-рано днес летищната администрация на страницата си във "Фейсбук".

"Кенийски експерти откриха бомба на борда на самолета на "Еър Франс", който се намира на летището в Момбаса. Тя е взривена на безопасно място извън летището", се посочва в съобщението, цитирано от Асошиейтед прес".

Минути след публикуване обаче съобщението беше редактирано и текстът, в който се споменава за взривно устройство, беше изтрит.

По-рано кенийската полиция съобщи, че самолетът на "Еър Франс", пътуващ от остров Мавриций за летище "Шарл дьо Гол" в Париж, е извършил тази нощ аварийно кацане в Момбаса, след като на борда е бил намерен подозрителен пакет, предаде "Франс прес".

Кенийски полицай, пожелал анонимност, пък е разкрил пред "Асошиейтед прес", че се разпитват шестима от пътниците на борда.

Съмнителният пакет е бил забелязан от пътник в тоалетната. Според него устройството приличало на хронометър, монтиран на кутия. Пътникът информирал стюардите, които пък съобщили на пилотите. Един от разпитваните е пътникът, съобщил за пакета.

Министърът на вътрешните работи на Кения Джозеф Нкаисери даде пресконференция на летището, на която каза, че в момента се води разпит на няколко пътници. Двама от пасажерите, които са разпитвани, са заподозрени, че са внесли подозрителния пакет в тоалетната, допълни той.

 

 

Най-четени