Посолството на САЩ в Триполи отново работи 23.09 | 11:30

След въздушен удар срещу Триполи през май зданието на посолството на САЩ бе атакувано и сериозно повредено

От Кремена Бедерева

САЩ подновиха работата на своето посолство в Триполи, съобщи Асошиейтед прес. Посланикът на САЩ в Либия Джийн Грец изрази доверие в новата власт в страната и подчерта, че Либия все още е изправена пред сериозни предизвикателства.

"Следващите няколко месеца ще бъдат критични, тъй като Либия трябва да постави основите на плуралистична демокрация, която уважава правата на всички нейни граждани", изтъкна Грец в реч минути преди американското знаме да бъде издигнато пред сградата на посолството.

"Въпрос на време е Кадафи и неговите привърженици да бъдат прогонени", подчерта посланикът на САЩ, пише още БТА. Според него новата власт в страната не трябва да бави усилията си за съставяне на ново правителство.

След въздушен удар срещу Триполи през май зданието на посолството на САЩ бе атакувано и сериозно повредено от тълпа привърженици на Кадафи, посочва АП. По това време целият персонал на мисията бе вече евакуиран. Самият Грец напусна Либия още през януари, малко след началото на бунтовете в страната, "за консултации" във Вашингтон.

Заминаването му се свързва и със секретна грама от 2009 г., разпространена от сайта "Уикилийкс", в която Грец описва някои лични навици на Муамар Кадафи. След завръщането си в Либия в сряда посланикът споделил, че бил физически застрашен от недоволството, което предизвикало публикуването на секретната грама. Грец подчерта, че САЩ за загрижени от вероятността от огромния арсенал на предишния режим да са изчезнали оръжия.

Специално внимание според него САЩ отделят на усилията да открият къде се намират редица експерти по неконвенционалните оръжия на бившия режим. Вчера служители на ООН, пожелали анонимност, съобщиха, че в склад близо до град Себха в южната част на страната, който бе превзет тази седмица от силите на новата власт, са били намерени контейнери с концентрат на ураниева руда.

Международната агенция по атомна енергия потвърди това съобщение и се готви да проучи находката, след като обстановката в страната се стабилизира достатъчно. Вчера бойци на новата власт край Мисрата съобщиха, че в района на град Сирт са били намерени и химически оръжия.

Складът бил поставен под силна охрана и се очаква екип на ООН, който да поеме прехвърлянето им на безопасно място. Засега не се уточнява какви са намерените количества уранов концентрат и химически боеприпаси, посочва АП.

Водещи

Най-четени