Почти половината американски щати отказаха искане на Тръмп 01.07 | 13:20

Вирджиния, Калифорния, Ню Йорк няма да му предадат списъци с данни на избирателите си

От iNews.bg

Близо половината от американските щати отказаха да предадат имена, адреси и друга поверителна лична информация за избирателите си на комисия, създадена от президента на САЩ Доналд Тръмп, която да разследва негови недоказани твърденията за измами по време на президентските избори в ползаа на кандидатката на демократите Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.

Общият брой на щатите, които няма да се съобразят с искането, надхвърля 20. Най-голямо възмущение искането на Тръмп предизвика във  Вирджиния, Кентъки, Калифорния, Ню Йорк и Масачузетс, където изборните власти заявиха, че няма да предоставят никакви данни.

В сряда комисията изпрати писмо до всички 50 щата, в което иска от тях да предадат информация за избирателите си. Това включва имена, последните четири цифри от социалните им осигуровки, адреси, рождени дати, политическа принадлежност, съдебно минало, както и миналото им като избиратели.

Американският президент отправи неподкрепени с факти твърдения, че на президентските избори през 2016 г. милиони хора са гласували по незаконен начин за Хилари Клинтън, посочва Ройтерс.

През май със свой указ той създаде комисия, въпреки представени доказателства, че изборните измами не са били широко разпространени. На проверка подлежат щатите с постоянно нарастващо население.

Водещи

Най-четени