Прага открадна доводите на Борисов: Бежанците не искали Чехия 13.07 | 19:19

Страната отхвърли обвиненията на ЕК за неизпълнена квота, приели 12

От iNews.bg

Чехия отхвърли твърденията на ЕК за неспазване на имиграционните квоти. Прага изтъкна, че е приела 12 мигранти от Гърция по поетото споразумение и се оправда с доводите на нашия премиер Бойко Борисов, че бежанците не искали да се прехвърлят при тях от богатите европейски държави. С тези думи българският лидер обясни наскоро в Брюксел защо страната ни не може да си изпълни квотата от 1300 мигранти, които да поеме от Гърция и Италия.

"В съобщение до Европейската комисия Чехия отхвърли обвиненията за неспазване на миграционните квоти", съобщи прессекретарят на Министерството на вътрешните работи Лучия Новакова. В изявлението се казва, че твърденията срещу републиката не отговарят на действителността.

В Италия и Гърция в момента няма бежанци, които отговарят на критериите за безопасност, определени за изпълнението на процеса на преминаване към други страни от ЕС, аргументират се чешките власти.

"В допълнение Чешката република смята за неефективна системата на задължителните квоти", каза Новакова. "Самите бежанци не са склонни да се преместят от богатите западни страни на изток в ЕС. Техните целеви държави са тези, в които те могат да получат максималната финансова и социална подкрепа", посочва говорителката.

Чехия по-рано изрази съгласие да приеме 30 бежанци от гръцките миграционни центрове и 20 от италианските. След извършването на проверките по спазване на изискванията на националната сигурност страната отвори вратите си за 12 имигранти от Гърция.

Миналия месец Европейската комисия реши да започне съдебно производство срещу Чехия, Унгария и Полша. Тези страни според Брюксе не изпълняват поетите ангажименти за разпределението на бежанците в Европейския съюз на квотен принцип.

Спорът може да бъде решен в Съда на ЕС и да доведе до финансови санкции за нарушителите.

Водещи

Най-четени