Преговорите за Брекзит зациклиха, почти 28.09 | 15:20

И след четвъртия кръг Лондон и Брюксел не се разбраха за съществени неща

От iNews.bg

Великобритания и ЕС отбелязаха "решителни стъпки напред" в преговорите за Брекзит, заяви британският преговарящ Дейвид Дейвис в след четвъртия кръг от дискусии в Брюксел. "Благодарение на конструктивния и решителен начин, по който двете страни водиха тези преговори, правим решителни стъпки напред", каза той на пресконференция заедно с колегата си от ЕС Мишел Барние, предаде БГНЕС.

Дейвис посочи обаче, че остават редица нерешени въпроси. "Ние се движим напред по отношение на редица сложни въпроси, но остават редица нерешени”, допълни той. Барние заяви, че Лондон и Брюксел не са стигнали до пробив по време на четвъртия кръг от преговорите по развода. "Все още имаме много работа за вършене", каза той, отбелязвайки, че за нито един от трите най-големи проблеми - финансовите аспекти, правата на гражданите и на границата с Република Ирландия - няма окончателно споразумение.

Официалните преговори между двете страни за условията, при които Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз, започнаха 19 юни в белгийската столица. Това почти една година след провеждането на референдум по темата във Великобритания, при което 51,9% от гражданите решиха, че не искат страната им да бъде в европейския блок. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще имат шест месеца да ратифицират споразуменията.

Водещи

Най-четени