Преговорите за Брекзит стигнаха до... под кривата круша 03.10 | 12:11

Извънредна среща Великобритания-ЕС ще има следващата седмица в Брюксел

От iNews.bg

Преговорите за Брекзит продължават да търкат на едно място. Това призна и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Европейският съюз и Великобритания все още не са готови да преминат към преговори за бъдещите им отношения след излизането на Обединеното кралство от състава Общността", заяви той пред Европарламента в Страсбург. "Ние първо трябва да постигнем споразумение по условията на развода, а след това да разглеждаме бъдещите отношения. Все още не сме достигнали необходимия значителен прогрес", допълни Юнкер, предаде БГНЕС.

По думите му Брюксел и Лондон все още трябва да се договорят за ролята на европейския съд, финансовите ангажименти на Великобритания спрямо Съюза и границата с Ирландия. Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията по излизането на Великобритания от ЕС започнаха през юни, като всеки кръг от преговори продължава в рамките на няколко дни всеки месец. Консултациите трябва да продължат до 2018 г., след което членките на ЕС ще разполагат с половин година, за да ратифицират достигнатите споразумения в националните си парламенти. Засега обаче нещата очевидно циклят почти на едно и също място и двете страни реално не са си стиснали ръцете по никоя съществена точка.

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе още един, извънреден кръг от преговори между Европейския съюз и Великобритания, тъй като не е постигнат достатъчен напредък за продължаване на диалога на следващо ниво. Това заяви главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние пред евродепутатите в Страсбург. Така Лондон и Брюксел нарушават традицията всеки един от отделните кръгове (четири досега, от началото на юни) да се провежда в последната седмица на месеца. Промяната е с цел да се постигне разбирателство до следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 19-20 октомври. С нея по план трябваше да завърши първият етап за уреждане на Брекзит, след който да започнат преговорите за двустранните отношения след излизането от общността.

В изказването си Барние отново заяви, че страните не са постигнали прогрес по нито един от трите основни въпроса в първата фаза – финансовите ангажименти на Великобритания, границата с Ирландия и гаранциите за статута на европейските граждани в страната. "Днес нямаме постигнат достатъчен прогрес, за да започнем с увереност втората фаза на преговорите", каза той пред евродепутатите. В същото време френският политик посочи също, че Европейският съюз никога няма да се съгласи да плати самостоятелно за общите програми, за които до края на 2020 г. е обещала да плати Великобритания. Това е и един от най-трудните за решаване проблеми в преговорите, тъй като всяка една от страните настоява за различна сума.

"27-те страни от ЕС никога няма да платят за това, което са обещали да платят 28-те. Нито повече, нито по-малко", каза той. Съгласно Член 50 от Лисабонския договор страните, които напускат ЕС, трябва да го направят две години след официалното изпращане на писмо до Брюксел. За Великобритания това е март 2019 г. Бюджетът на ЕС и финансираните от него общоевропейски програми се формират за седемгодишен период. Настоящият период е от 2014 г. до 2020 г., което означава, че Лондон ще напусне общността 21 месеца преди края на бюджетния цикъл. По тази причина Брюксел настоява Лондон да плати в пълен обем поетите финансови ангажименти за целия срок до 2020 г., които бяха договорени през 2013 г. В противен случай дължимото от Лондон ще трябва да бъде разпределено между останалите страни или да бъдат направени съкращения на цялото европейско финансиране.

Водещи

Най-четени