Преговорите за нов кабинет на Меркел вече са в ход 18.10 | 15:10

Миграционната политика е една от най-сериозните пречки пред коалицията

От iNews.bg

Консервативният блок Христиан-демократически съюз/Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) започна предварителни преговори за формиране на управляваща коалиция "Ямайка” (по партийните цветове на ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и "зелените” – черно, жълто и зелено, същите като в знамето на Ямайка). Представители на ХДС/ХСС начело с Меркел започнаха в 12:00 ч. (13:00 ч. българско време) среща с делегация на СвДП. По-късно днес – около 16:30 ч., ще има отделна среща на консерваторите с преговорен екип на партията на "зелените”, предаде БГНЕС.

В четвъртък условията за възможното си участие в коалицията ще обсъдят помежду си СвДП и "зелените” Накрая – на 20 октомври, ще има обща среща на ХДС, ХСС, СвДП и "зелените”. Наблюдателите са единодушни, че преговорите ще бъдат твърде сложни. Не е изключено коалиционното споразумение да бъде сключено чак догодина.

Разногласия между партиите предизвикват миграционната политика, финансовата и данъчната политика, въпроси по опазването на околната среда и бъдещето на енергетиката. На 8 октомври ХДС и ХСС се договориха за обща линия по въпроса за миграцията и се споразумяха да ограничат притока на мигранти до равнище на не повече от 200 000 души годишно. Но точно тази точка ще срещне ожесточена съпротива от страна на "зелените”, които се обявяват за по-мека миграционната политика и събиране на членове на разделени семейства на бежанци в Германия.

По-рано Меркел заяви, че преговорите ще продължат "много седмици”. Позициите на ХДС до известна степен отслабнаха след предсрочните регионални избори в провинция Долна Саксония на 15 октомври, където спечелиха социалдемократите, а ХДС отбеляза най-слабия си резултат във федералната провинция. Натискът върху Меркел в собствената й партия също се увеличава.

Водещи

Най-четени