Преговорите за ново правителство в Гремания навлизат в нов тежък етап 04.02 | 15:55

Въпреки напредъка, има сериозни разногласия за изчистване, казват Меркел и Шулц

От iNews.bg

Германският Християндемократичен съюз (ХДС), Хриянсоциалният съюз (ХСС) и германската Социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да изяснят редица важни точки в преговорите за сформиране на управляваща коалици. Това заяви пред репортери канцлерът Ангела Меркел преди решителния кръг от консултации, предаде БГНЕС. "Събрахме се, за да пристъпим към решителния кръг”, отбеляза тя. "Колко ще продължи това засега не може да се каже. Вчера свършихме добра работа, но има още важни точки, които трябва да се изяснят", обясни канцлерът. Меркел допълни, че според нея преговорите ще бъдат сложни.

Председателят на ГСДП Мартин Шулц подчерта, че по много въпроси позициите на партиите са се сближили, но има още моменти, преди всичко в социалната политика, по които има разногласия. "Изхождам от факта, че можем да се договорим, но резултатът все още не е постигнат, ще бъде много интензивен ден", каза той. "Искаме да бъде създадено стабилно правителство, но за това имаме нужда от стабилно споразумение, което да стане стабилна основа за стабилно правителство", каза Шулц.

"Днес е дълъг ден за водене на преговори, може би преговорите ще продължат до късно вечерта и през нощта", заключи лидерът на СДП. Според графика на коалиционните разговори днешният ден е последният ден от консултациите, но по-рано представители на партиите заявиха, че са готови да разширят срока, ако е необходимо. Все още няма ново правителство в Германия. Одобряването на коалиционното споразумение и формирането на кабинета след това може да отнеме още няколко седмици.

Най-четени