Преговорите на Брюксел с Лондон приключиха без сделка 19.02 | 11:00

Всички разногласия между ЕС и Великобритания остават в сила

От iNews.bg

Брюксел и Лондон не успяха да постигнат напредък в преговорите за реформиране на Европейския съюз в първия кръг от разговори, които протичат в рамките на срещата на високо равнище. "Всички разногласия между страните остават в сила". Това е съобщил европейски източник в кулоарите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че все пак са постигнали известен напредък, но трябва да бъде свършена още много работа: "Сега аз ще проведа двустранни срещи с премиера на Великобритания Дейвид Камерън, с президента на Франция Франсоа Оланд и с премиера на Белгия Шарл Мишел", каза Туск.

Германският канцлер посочи, че "постигането на споразумение с Великобритания няма да бъде лесно за много страни, но воля за това има", съобщава Ройтерс.

Премиерът на Италия Матео Ренци пък коментира, че "след първия ден на срещата е по-малко оптимист за постигане на споразумение с Великобритания, отколкото когато е пристигнал в Брюксел".

Остават пет спорни точки, включително и тази за какъв период от време могат да бъдат ограничени социалните помощи за граждани на ЕС, работещи във Великобритания, заявиха дипломати, цитирани от ДПА.

Британската делегация обяви, "че няма реален прогрес по исканията на Лондон за ограничаване на социалните придобивки на имигрантите във Великобритания, дори те да са от страни от ЕС. Десетки правни експерти и други специалисти преговаряха цяла нощ, за да договорят документ, който лидерите в Брюксел да гласуват, но до това не се стигна, предаде Нова телевизия.

Няколко държави от Централна и Източна Европа не са съгласни с тези унизителни условия. Ако не бъде подписан договор, се засилва вероятността Великобритания да напусне ЕС. По този въпрос на Острова предстои референдум.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени