Предлагат на Медведев Москва вече да не е столица на Русия 16.03 | 13:19

Ако предложението се приеме ще ходим до руската столица с ферибот през Черно море

От Филипа Тодева

В навечерието на втората годишнина от присъединяването на Крим към Русия, към премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев е било изпратено писмо с интересно предложение, което предизвика противоречиви реакции в страната.

Председателят на Съвета на директорите в Института за анализ на политическата инфраструктура Евгений Туник е авторът на предложението, което предвижда преместване на столицата. Днес в Крим и в Русия се навършват две години откакто жителите на Крим решиха да се завърнат в състава на Руската федерация и според Туник, ако столицата на федерацията се премести в Крим, това ще допринесе за международното признаване полуострова като част от нея.

На 16 март 2014 година в национално допитване 96,77% от жителите на Крим гласуваха присъединяване към Русия. Така избраха и 95,6% от гражданите в Севастопол, припомня РИА "Новости".

В предложението за най-удачен избор за нова руска столица е посочен именно Севастопол. Това е град от изключително важно значение за руснаците. Символ и столица на Черноморския флот, има население от около 400 000 души. Русия и Украйна винаги са имали спор за този град. Дори, когато беше в пределите на Украйна, Севастопол бе с особен статут. Но на втори март 2014 година властите в Севастопол поискаха да се отделят от Украйна. Така той бе обявен за град от федерално значение за Русия.

Водещи

Най-четени