Предотвратиха атентати в Белгия и Франция 05.07 | 15:34

Задържаха петима джихадисти, членували в мото клуб „Камикадзе райдърс“

От iNews.bg

При съвместна полицейска акция в Белгия и Франция снощи са били задържани петима предполагаеми джихадисти, съобщават местни медии. По всяка вероятност чрез това са били предотвратени и атентати. Арестуваните са членове на група мотористи, наричаща се "Камикадзе райдърс". Двама от тях неотдавна бяха осъдени за участие в терористична дейност. Снощи четирима са били заловени в Брюксел, а един – във Франция, предаде бТВ.

При претърсванията снощи в граничния френски град Лил и в кв. "Андерлехт" в Брюксел са били открити автомати "Калашников" и муниции. Белгийската прокуратура уточнява, че предполагаемите джихадисти-мотоциклетисти нямат нищо общо с терористите, взривили се досега в Брюксел и Париж от 2015 г.

За групата на мотористите е известно, че е привлечена от идеята за джихад. В компютър на един от нейните членове непосредствено след ноемврийските атентати в Париж преди две години било открито предсмъртно писмо на шахид. От опасения, че мотористите може да преминат към действие, новогодишната заря в Брюксел през 2015 г. бе отменена, припомнят медиите.

Групата на мотористите е създадена през 2003 г. в Брюксел от мюсюлмани и е поддържала връзка с терористичната организация "Шериат за Белгия". Според данни на службите през 2015 г. мотористите са обмисляли удари по централния столичен площад, по полицейското управление в непосредствена близост, както и срещу полицейски патрули.

Водещи

Най-четени