Предотвратиха мащабен атентат в Германия 31.10 | 12:02

Полицаите арестуваха 19-годишен сириец, смятал да взриви бомба на оживено място

От iNews.bg

Германия се отърва от нов сериозен атентат, който е можел да доведе до много жертви и ранени. Местната полиция арестува 19-годишен сириец, заподозрян в подготовка на бомбено нападение, съобщиха прокурорите от звеното за борба с тероризма. Мъжът, идентифициран като Ямен А., е задържан на разсъмване от специални сили в североизточния град Шверин, провинция Мекленбург - Предна Померания. Той е заподозрян, че "готвел” "ислямистка атака”, съобщиха прокурорите, предаде БНТ, цитирайки БГНЕС.

Сириецът започнал подготовката за нападението още през юли. Тогава той купил материали и химикали за направата на самоделно взривно устройство. Според разследващите младежът смятал да го активира на оживено обществено място. Което по всяка вероятност е щяло да доведе до кървава баня. Прокуратурата отбелязва, че няма данни младежът да членува в терористична организация. Въпреки това обаче се смята, че е радикализиран ислямист.

По данни на контраразунаването, около 1 800 души в Германия са в категорията "потенциални ислямски терористи”. По-рано вътрешният министър Томас де Мезиер информира, че през 2016 г. са били предотвратени над 10 атентата. От началото на тази година в страната са образувани около 900 дела за терористична дейност.

Водещи