Президентът на Германия: Г-н Ердоган, рушите всичко постигнато от Турция 22.03 | 20:49

Франк-Валтер Щайнмайер положи клетва като държавен глава

От iNews.bg

Франк-Валтер Щайнмайер положи клетва като 12-и президент на Германия. В речта си след встъпване в длъжност държавният глава отправи остро предупреждение към турския президент Реджеп Ердоган. "Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите й", заяви Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Турция е в дипломатически конфликт с Германия и с други европейски държави заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума за президентска република на 16 април, чиято цел е населението да подкрепи разширяване на правомощията на Ердоган като държавен лидер с еднолична власт.

"Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива. Г-н президент Ердоган, Вие поставяте под заплаха всичко ,което сте изградили Вие самият, както и други", обърна се задочно към турския лидер Щайнмайер. Той подчерта, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.  

Водещи

Най-четени