Президентът на Колумбия взе Нобелова награда 07.10 | 12:29

Политикът бе отличен за постижения в областта на мир

От iNews.bg

Колумбийският президент Хуан Мануела Сантос е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир. Държавният глава бе отличен заради усилията си да прекрати над 50-годишната гражданска война в страната с бунтовническата група ФАРК.

Отличието е специално признание и за колумбийския народ, който успял да "запази надеждата си за мир", обесняват от комитета на призовете. Наградата също така отдава почит и на всички над 220 000 души, загинали в конфликта, пише БГНЕС.

Сатос е роден в Богота през 1951 г. и от 2010 г. е президент на страната. През 2005 става един от основателите на Социалната партия на националното единство (Partido Social de Unidad Nacional), която обединява поддръжниците на политиката на президента Урибе. Към настоящия момент това е най-голямата политическа партия в Колумбия.

На изборите за президент през 2010 г. Сантос печели 46,5% срещу своя основен съперник Антанас Мокус. На решителния втори тур печели убедително с почти 70% от гласовете на избирателите. Преди две години бе преизбран за втори мандат.

Водещи