Прецедент в историята! Жените на Саудитска Арабия с право на глас 24.08 | 17:13

Ще могат и да се кандидатират за политически постове

От Велина Дерилова

За пръв път в историята на Саудитска Арабия жени ще имат правото да гласуват. Според местни медии те ще могат не само да дават своя вот, но и да бъдат избирани. Това е стъпка напред за правата на жените в страната, която от години е строго критикувана заради половото неравенство.

Преди броени дни започна регистрацията на избирателите за вота през декември, а вписването на кандидатите стартира на 30-и август. Нововъведението в закона обаче се отнася само за изборите на общинско ниво.

Правото на глас през декемврийската изборна кампания е първата подобна възможност от 2011 г. насам, когато покойният крал Абдула издаде заповед, позволяваща на жените участие в политическия живот. Според заповедта Консултативния съвет, органът, съветващ краля, трябва да бъде съставен от минимум 20% жени.

Скептици от Human Rights Watch побързаха да заклеймят промяната като незначителна и твърдят, че тя няма да осигури истинска интеграция на жените в публичния живот.

Въпреки изборите през декември страната остава монархия, управлявана от кралското семейство. Вотът селектира половината от общинските избраници, а останалата част се назначава от краля.

Религиозната система на станата не налага сериозни ограничения върху правата на жените. На тях не им е позволено да шофират както да пътуват или да ходят на училище без настойник от мъжки пол.

Промяната може да скъси дистанцията между Саудитска Арабия и най-големия ѝ съюзник Съединените щати, които от години критикуват страната заради отношението към жените. Зад океана нежния пол има право на глас вече близо век.

Водещи

Най-четени