Прищина: Границите на Косово няма да се местят в никоя посока 20.04 | 13:41

Няма да разделяме страната, нямаме и териториални претенции, казва външният министър

От iNews.bg

Не е съществувала и не съществува никаква възможност за промяна на границите на Косово. Територията на Косово няма да бъде разделяна. Самото Косово няма териториални претенции към никого. Това заяви косовският външен министър Беджет Пацоли в отговор на въпрос на БГНЕС дали Прищина потвърждава, че е против промяна на границите и присъединяване на територии, от която и да било друга съседна държава.

"Косово ще бъде една независима държава, няма да присъединява към себе си и няма да се присъединява към никоя друга държава", подчерта Пацоли. Той отбеляза, че емоциите на хората не могат да бъдат контролирани. "Не мога да не ви кажа, че населението на Косово храни чудесни симпатии на приятни отношения към българското малцинство, което се нарича горани в Косово", заяви министър Пацоли.

Той припомни, че по време на първото му посещение в МВнР през 2007 г. тогавашният български външен министър е повдигнал пред него въпроса за българското малцинство в Косово. "Още тогава се ангажирах, че ще проявя повече внимание и ще окажем подкрепа на това малцинство", добави Пацоли. Косовският външен министър заяви, че и по време на днешните си разговори с министър Екатерина Захариева е засегнат въпросът за българите в Косово. Пацоли обеща, че, "ако има нещо неизпълнено до този момент, лично се ангажирам да съдействам за изпълнението". "Уверявам ви още веднъж, че официалната позиция на правителството и държавата е, че граници не могат и няма да бъдат променяни", категоричен е Пацоли. Той отбеляза, че освен официалната декларация на правителството, съществува и пропаганда. "Сега аз потвърждавам официалната позиция на правителството, която е далеч от пропагандата", каза още косовският външен министър. Пацоли коментира и сформирането на Асоциацията на сръбските общини и бъдещето на преговорите със Сърбия в светлината на неотдавнашните събития с Марко Джурич.

Той припомни, че преди инцидента със сръбския представител Косово започна формирането на Асоциацията на сръбските общини. Създадена бе една правителствена комисия, която да се заеме с този въпрос и работата й е почти завършила. "Съществува един проблем – имаме редица подписани споразумения със Сърбия, но много от тях не се изпълняват. Целта ни е да бъде възобновен диалогът. В момента очакваме да започне прилагането на Споразумението за асоциацията на сръбските общини", каза той, отговаряйки на въпрос кога очаква да бъде сформирана Асоциацията. Коментирайки пристигането на Джурич и престоя му в Косово, Пацоли припомни, че съществува споразумение с Брюксел, което регулира влизането и излизането на представители на двете правителства – на сръбското и на косовското.

"Аз не мога да отида в Сърбия, ако нямам специално разрешение на правителството. Същото важи и за ответната страна", обясни той. Пацоли отбеляза, че посещението на Джурич в Косово е бил един болезнен ден за косовското население. "Това е един тъжен ден, защото отбелязваме кръвопролития, случили се преди 19 години. Тогава в три села бяха избити около 400 косовари. За съжаление в същия ден се случи и посещението на Джурич. Той пристигна бомбастично и не зачете споразумението, т.е. влезе нелегално в Косово. В деня, в който се извършват възпоменания за избитите в тези три села, той в Косовска Митровица говореше срещу албанците. Това е причината за неговото депортиране", обясни Пацоли. Той каза, че днес на посещение в Косово е Джурич, поискал е разрешение да влезе. "Косово е отворено за всеки един пожелал да го посети", заяви министър Пацоли.

Водещи

Най-четени