Прищина подава ръка на Белград 14.02 | 12:08

До края на годината трябва да се разберем и да постигнем исторически договор, казва Хашим Тачи

От iNews.bg

Прищина подава ръка за сближаване на позициите с Белград. Това се случва на фона на отново ескалиралото напрежение между Косово и Сърбия в последно време. Първо в най-новата държава на Балканите бе показно убит лидерът на сръбското население. След това между Белград и Прищина отново започнаха да хвърчат искри, включително и заплахи. Натиск от страна на ЕС, включително и няколко телефонни разговора на българския премиер Бойко Борисов като че ли тушираха напрежението. Сега вече от Прищина се опитват и да подадат ръка към Белград. Това направи премиерът на страната Хашим Тачи.

"Косово очаква до края на тази година да реши спорните въпроси със Сърбия и да постигне исторически договор", заяви той в интервю за "Ройтерс", предаде БГНЕС. "Договорът между Косово и Сърбия, който вярвам, че ще бъде постигнат през 2018 г., ще бъде исторически и всеобхватен. Резултатът от него ще бъде членство на Косово в ООН", каза Тачи.

Личи си обаче, че зад изказването му има и определени интереси. Той се надява, че въпросният документ между Прищина и Белград ще донесе цялостна нормализация на отношенията, дори и ако двете държави не се признаят взаимно като независими държави.

Косово обяви едностранно независимост на 17 февруари 2008 г. Тя беше призната от повечето страни-членки на Европейския съюз и САЩ. Признаването на Косово от Сърбия и решаването на спорните въпроси между двете държави е ключово условие за приемането на Белград в ЕС.

Водещи

Най-четени