Прогнозират сваляне на Меркел от канцлерския пост 03.12 | 12:03

Тя вече не изглежда толкова „абонирана“ да ръководи Германия, смята анализатор

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че политиците са непобедими само докато не станат такива. До неотдавна беше възможно да си представим, че тя ще бъде начело на Германия вечно. Това пише в анализ на Паул Хокенос от "Форин полиси", предаде БГНЕС.

След почти един месец проучвателни разговори за съставянето на нова четиристранна коалиция с участието на консерваторите от ХДС/ХСС на Меркел, либералите от СвДП и зелените от "Съюз 90/Зелените" преговорите неочаквано се провалиха в малките часове на 20 ноември. Това постави фрау канцлерин в неочаквана ситуация и вкара Федералната република в политическа криза.

Меркел е най-чевръста при кризите с високи залози - двойно, когато е подценена или застрашена - и вече е убедила християндемократите да се съберат зад нея, докато преследва подновяването на коалицията със социалдемократите, която е водила през последните четири години. Но няма гаранция, че мнозинството социалдемократи е настроено да приеме необходимите компромиси и дори да се стигне до постигане на резултати, една така наречена голяма коалиция едва ли ще се окаже толкова стабилна, колкото предишната. Коалиционните партньори на Меркел са склонни да бъдат по-бойки, а парламентарната опозиция, която ще бъде оглавена от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АГ), ще бъде много по-разрушителна. Междувременно консерваторите от ХДС, отдавна недоволни от умерения стил на Меркел, са податливи да започнат да се чудят защо трябва да продължат да я следват, ако не може да гарантира изборни победи.

Казано накратко сега е по-лесно да си представим Меркел да бъде свалена от власт преди края на нейния следващ четиригодишен мандат. Но това повдига принципния въпрос: Кой ще поеме ръководството на най-успешната германска политическа партия след нейния залез? Спасителната отсрочка за Меркел засега е това, че тя избягваше да подготвя в своята партия наследник. "Простият факт е, че понастоящем никой в ХДС не е определен да наследи Меркел", обяснява Ален Познер от консервативния ежедневник "Ди Велт". "През годините тя надви и изгони дузина съперници, предимно мъже, които смятаха, че ще бъдат по-добри като канцлери." Но фактът, че в момента няма никой с пълномощията или волята да свали Меркел, не означава, че няма амбициозни фигури в ХДС, които биха могли един ден да го направят - а може би дори по-рано, отколкото по-късно. И предвид калпавото състояние на Социалдемократическата партия, който и да замени Меркел като лидер на нейната партия, вероятно ще стане лидер на най-мощната икономически държава в Европейския съюз.

Водещи

Най-четени