Протест на ВМРО-ДПМНЕ в Битоля 17.06 | 16:22

Протестът започна два часа след подписването на договора в Псарадес

От iNews.bg

С погребални песни и стихове от панахиди в Битоля тръгна протестното шествие на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ против подписания днес договор с Гърция за решаване на спора за името на Македония, съобщава БГНЕС.

Протестът започна два часа след подписването на договора в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро.

Начело на протеста, в който според сайта участват около 1500 души, демонстрантите носят транспарат с цитат от Тодор Александров: "Организацията е народът и народът е организацията". Те носят и кръст, на който пише "Република северно от Македония".

Има и портрети на обвинените за нападението срещу парламента на 27 април Никола Митровски и Александър Василевски, които откакто се предадоха сами на полицейско-съдебните органи, са в ареста.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поне засега не е начело, а в средата на шествието.

Демонстрантите оставиха кръста пред сградата на общинската организация на управляващия Социалдемократически съюз и продължиха към градския площад.

ФАКТИ:

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

Водещи

Най-четени