Протестиращите в Киев предадоха една от окупираните сгради на ОССЕ 16.02 | 12:35

Нов смъртен случай на активист от "Евромайдан"

От Христина Рафаилова

Протестиращите в Украйна предадоха една от окупираните сгради в Киев. Днес сутринта демонстрантите са напуснали зданието на градската администрация. На главния вход на сградата комендантът Руслан Андрейко е подписал документ,  по силата на който  то ще мине под контрола на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В момента тя се председателства от Швейцария. Поради тази причина подпис под документа е поставил посланика на страната в Украйна.

От утре сутрнита служителите на администрацията ще могат да влязат в сградата и да заемат работните си места, информира УНИАН.

Освобождавнето на правителствените и административните здания е едно от условията, записани в Закона за амнистията. В текста се посочва, че само при тези обстоятелства ще бъдат освободени задържаните по време на протестите.

Активистите са били освободени, информира BBC. Обвиненията срещу тях обаче не са смъкнати.

Демонстрантите напуснаха сграда след напрегната нощ, когато органите на реда започнаха да разтурват  барикадите на Майдана. Униформените са опитали да съборят огражденията на улиците "Крещатик” и "Богдана Хмелницкова”. Активистите обаче се успели да удържат на натиска.

Днес се очаква да се събере върховния орган на протестиращите – Народният съвет. Там трябва да се реши дали да панде окупацията на правителствените сгради.

Същвременно от опозицията съобщиха, че в столицата е намерен труп. Мъжът имал синьо – жълта лентичка, което показвало, че той е участник в протеста. 

Водещи