Протестите отново провокират Ердоган 11.06 | 10:38

Целта на операцията е да се свалят плакатите от културния център "Ататюрк"

От Елица Елефтерова

Турската полиция е навлязла в района на площад Таксим в Истанбул, където вече две седмици граждани провеждат демонстрации срещу плановете за реконструкция на близкия парк Гези, съобщават турските телевизии CNN Turk и NTV, както и осведомителните агенции, цитирани от БТА.

В района витае напрежение. На площада с 20 автобуса са пристигнали няколкостотин полицаи от силите за бързо реагиране. Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу съобщи обаче, че целта на операцията е да се свалят плакатите от културния център "Ататюрк" и от паметника на Ататюрк на площада.

По-рано турските телевизии информираха, че полицаите, снабдени с каски и щитове, се готвят да раздигат барикадите, издигнати от демонстрантите, които лагеруват в района. По мегафони обаче полицаите уверяват, че нямат намерение да извършват интервенция.

"Действията (на полицията) категорично не са насочени към парка Гези и Таксим", заяви валията на Истанбул, добавяйки, че от 8 ч. сутринта полицаите започват разчистване на сградата на културния център и на паметника от снимки, плакати и пр. Протестиращи са заели позиции до барикадите и се подготвят за възможна намеса на полицията.

Водещи

Най-четени