Протестите срещу визитата на папата в Испания не стихват 20.08 | 09:30

Демонстрантите осъждат похарчените за посещението на папа Бенедикт XVI средства

От Ивайло Ачев

Религиозен плам и протести съпътстват посещението на папа Бенедикт XVI в Испания, където се провеждат Световните дни на младежта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Докато ревностни млади католици преживяваха с вълнение пресъздаването на Тайната вечеря, пътя към Голгота и разпъването на Исус Христос на кръста, хиляди хора протестираха в испанската столица срещу визитата на главата на Римокатолическата църква.

На централния мадридски булевард "Пасео де Реколетос" младежи от петнайсетина страни, включително от Ирак, Руанда и Хаити, от палестинските територии, си предаваха щафетно голям дървен кръст. Пристигането на Бенедикт XVI на булеварда бе посрещнато с аплодисменти. Част от зрителите бяха прекарали нощта на открито, по околните поляни, за да са сигурни, че няма да изпуснат нищо от спектакъла.

Също в центъра на Мадрид няколко хиляди души протестираха на неколкостотин метра от площад "Сибелес", на който папата произнасяше реч. Демонстрантите, излезли по улиците на испанската столица за трети пореден ден, осъдиха решението на правителството да похарчи значителни средства за визитата в момент на икономическа криза. Осъдиха и насилието, използвано вчера (19.08.11) от полицията, за разпръскване на демонстрантите.

Според някои данни визитата на папата струва на Испания около 50 млн. евро.

Водещи

Най-четени