Проучване: Все повече хора в Германия подкрепят легализирането на марихуаната 17.08 | 16:40

Това сочи ново проучване

От iNews

Обществената подкрепа за легализацията на канабиса в Германия се покачва, сочи ново проучване на "ЮГов" (YouGov), цитирано от ДПА.

Според проучването всеки втори пълнолетен германец гледа положително на легализирането на канабиса, като половината казват, че са "по-скоро" или "изцяло" за узаконяване на употребата му.

Одобрението леко се покачва спрямо предишното проучване от май, когато положително настроени са били 47 на сто от пълнолетните германци.

Проучването е проведено между 11 и 15 август и в него са взели участие 2387 пълнолетни германци. Бил им е зададен въпросът: "Подкрепяте или се противопоставяте на легализацията на канабиса в Германия?"

Около 40 на сто са заявили, че за "изцяло" или "донякъде" против, а 10 на сто не са отговорили или са за казали, че нямат мнение.

Все пак 75 на сто от анкетираните са заявили, че е важно легализацията на канабиса да бъде съпътствана от образователни кампании за рисковете от употребата му, особено за хората под 18 години. Според 68 на сто от запитаните подобни кампании трябва да предшестват легализацията, предаде БТА.

Проектозаконът, одобрен вчера от кабинета на Олаф Шолц, предвижда да бъде разрешено притежаването на до 25 грама канабис и отглеждането на до три растения за лична употреба. Той трябва да бъде обсъден и приет от Бундестага, което ще стане след края на лятната му отпуска.

Водещи

Най-четени