Путин: Скрипал е нищожество и предател 04.10 | 09:10

Не е имало нужда никой да го трови, заяви руският президента

От Ани Романова

Руският президент Владимир Путин зае извънредно крайна позиция по отношение на бившия двоен Сергей Скрипал, който бе отровен с нервнопаралитичен газ в британското градче Солсбъри, вследствие на което последва международен скандал между Великобритания и Русия. Путин присъства на енергиен форум в Москва и видимо се подразни, когато журналисти започнаха да му задават въпроси за Скрипал, като директно го нарече "нищожество" и "предател".

"Някои информационни източници прокарват идеята, че господин Скрипал едва ли не е активист за човешките права. Той е просто шпионин и предател на Родината. Той е просто нищожество и това е всичко", добави президентът.

Именно заради предполагаемата употреба на химическо оръжие бяха предприети санкции от някои държави предприеха санкции срещу Русия, но според Путин скандалът около Скрипал и отравянето му се раздухва изкуствено.

"Мисля, че някой ден всичко това ще свърши, надявам се, че ще свърши, и колкото по-скоро, толкова по-добре", обяви руският държавен глава.

Той припомни предложението към британците за съвместно разследване на инцидента в Солсбъри, което те отхвърлиха.  Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия оцеляха след отравянето през март, но по-късно почина друга жена, за която Лондон твърди, че влязла в контакт със същото нервнопаралитично вещество - "Новичок".

"Интригите между спецслужбите – нима вчера се родиха? Известно е, че шпионажът, както и проституцията са едни от най-важните професии на света. Никой не ги е премахнал и засега не могат да бъдат премахнати", каза Путин.

Президентът смята за глупост британската версия, като подчерта, че "никой не е имал нужда" да трови Скрипал и други жители на Великобритания.

"Искате да кажете, че видите ли сме отровили там някакъв бездомен човек... Понякога гледам какво става около този случай и просто се удивлявам - дошли някакви мъже и започнали да тровят бездомни там у вас във Великобритания. Що за глупост", попита риторично руският президент.

"Никой никого не е имал нужда да трови… Скрипал бе заловен и наказан, изкара пет години в затвор, пуснахме го, той си тръна и продължи да сътрудничи, давайки консултации на чужди служби за сигурност. Е и какво", каза Путин.

Той изрази изненада, че модераторът на "Руската енергийна седмица" е повдигнал темата.

"Ние сега с Вас за какво ще си говорим – за петрол, газ или шпионаж?", попита Путин и на шега предложи на водещия: "Дайте да преминем на другата най-древна професия, до пообсъдим какво става в тази бизнес сфера".

Водещи

Най-четени