Путин благодари на съюзниците на СССР 09.05 | 12:57

Китайски и индийски войници маршируваха на парада на Червения площад

От Кристиан Костурков

Руският президент Владимир Путин благодари на съюзниците на СССР от времето на Втората световна война, с които в момента Москва е в обтегнати отношения. По време на словото си за откриването на парада на Червения площад по повод 70-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия главата на Кремъл изказа благодарности към Великобритания, Франция и САЩ за приноса им за унищожаването на нацизма, съобщава bTV.

Както се очакваше и по-рано, на парадът за Деня на победата не присъстваха много от поканените западни лидери, сред които и българският президент Росен Плевнелиев. Така на Червения площад редиците на чуждестранните гости бяха най-разредени за последните 25 години.

Въпреки това обаче парадът беше най-големият към момента. В него се включиха над 16 хил. военнослужещи, сред които и представители на различни родове войски от Индия и Китай. След войниците на Червения площад излязоха 194 единици бойна техника. Колоната беше поведена от легендарните танкове от Втората световна война Т-34. Които бяха последвани от други бойни машини от сухопътните и военновъздушните сили. В края на колоната се появиха и най-новите разработки на руския военен комплекс - танковете "Армата”.

Водещи

Най-четени