Путин заповяда на армията да превземе Авдеевка до 2 седмици 07.02 | 14:45

В същото време Купянск и Часов Яр са определени като вторични цели, превземането им е отложено за втората половина на 2024 година

От iNews.bg

На командването на руската армия е бил поставен нов срок за постигането на победи на фронта в Украйна. Това увери военнополитическият анализатор от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко, предава УНИАН. По думите му срокът е скъсен до две седмици. Основните цели на руските сили са Авдеевка и прочистването на левия бряг на река Днепър в Херсонска област.

В същото време Купянск и Часов Яр са определени като вторични цели, превземането им е отложено за втората половина на 2024 година.

"По-рано беше известно, че Путин лично начерта границите за постигане на целите преди началото на изборите в Русия. Но диктаторът е капризна личност и иска да опакова посланието до Федералното събрание в победна опаковка. Посланието на Путин до Федералното събрание, което като цяло ще зависи пряко от ситуацията в зоната на бойните действия, може да бъде отменено, ако всичко върви зле. И ако това се случи, тогава ще се търкалят глави, в преносен смисъл. При това първият, който ще отлети за Сирия, е генерал Теплински, който от миналата година е в устите на хората в Кремъл", отбелязва Коваленко. В тази връзка, според експерта, се очаква сериозен натиск върху Авдеевка. Руснаците там ще атакуват с пехотен компонент в северния и североизточния сектор на бойното поле, пише Фокус. "Концентриране на всички усилия върху градските битки. За да се увеличи натискът, акцентът на тактическата авиация ще бъде точно на Авдеевско направление. Ще изравнят всичко, което може да се използва за отбрана в града. Т.е. през следващите две седмици Авдеевка ще бъде изравнена със земята", прогнозира Коваленко.

В същото време руските сили ще пестят от механизирания компонент, смята наблюдателят. Според него вече няма да има щурмове с техника като онези, които се наблюдаваха през октомври-ноември 2023 година. Коваленко оцени и ситуацията на левия бряг на Днепър в Херсонска област.

"Руското командване възнамерява да доведе използването на тактическа авиация до нивото на декемврийския инцидент със Су-34. Миша (Михаил Теплинский) наистина не иска да ходи в Сирия и да ръководи паради някъде близо до Кобани и затова ще поемат рискове. Освен това Днепърската групировка войски е натрупала доста приличен механизиран компонент на левия бряг и в името на целта те могат да пожертват 10%-20% от него, но да пробият плацдарма".

В същото време руснаците отлагат опитите за превземане на Купянск в Харковска област и Часов Яр в Донецк "за след изборите". Според плановете на Москва след превземането на Авдеевка ще бъде направена дълга пауза за възстановяване на боеспособността, казва експертът.

"Но в същото време от Авдеевската групировка част от силите и средствата, в частност от групировката войски "Център", ще се върнат към оста Лиман-Купянск, но не към Лиманското направление, а за укрепване на Западната групировка войски на Купянско направление", уверен е Коваленко. В района на Часов Яр руснаците ще се съсредоточат върху създаването на благоприятни условия за настъпление, при което чрез мобилизация ще бъдат формирани нови части, отбеляза Коваленко.

Водещи

Най-четени