Путин на Червения площад: Длъжни сме да победим новото глобално зло 09.05 | 13:51

Празникът за Деня на Победата е символ на свещената връзка между Русия и нейния народ, отбеляза в словото си руският президент

От iNews.bg

"Днес цивилизацията отново се сблъска с жестокостта и насилието. Тероризмът се превърна в глобална заплаха. Ние сме длъжни да победим това зло”. Това заяви днес в речта си на Червения площад по повод Деня на Победата руският президент Владимир Путин. Той подчерта, че уроците на историята са ни научили, че мирът на Земята не се установява сам. Затова той призова руснаците да бъдат бдителни и да обръщат сериозно внимание на недопустимите двойни стандарти и на онези, които показват нови престъпни замисли.

Русия е готова да работи върху нова система, която да гарантира сигурността по света. "Ние сме отворени към обединение на усилията с други народи и държави, за да създадем една нова и съвременна система за международна сигурност”, отбеляза Путин.

В началото на словото си руският президент не пропусна да отбележи заслугите на всички народи от СССР, които са се сражавали с врага и в крайна сметка са постигнали победата във Втората световна война и така са спасили от фашизма и много други нации в Европа. "Нашите бащи и деди преодоляха един мощен и безпощаден противник, пред когото много държави отстъпиха или пасуваха. Именно съветският народ донесе свободата на други нации, именно от нашия войник нацистите и техните сподвижници получиха възмездие за милионите жертви, за всички зверства и безчинства”, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент отбеляза, че на 22 юни т.г. се навършват 75 години от началото на Великата отечествена война. "В онзи преломен момент е имало само един избор – спасяването на отечеството става основната цел на целия народ”, казва Путин. Той допълва и че по пътя към победата, който е изпълнен с много героизъм и жертвоготовност, се е налагало да се решават много сложни задачи и то без възможност за забавяне. В тежките условия и пъкъла на войната е проведена евакуация на милиони граждани и промишлени предприятия на изток.

"Днес е трудно даже да си представим как, с какви усилия, прехвърлящи човешките възможности, са били пренесени и възстановени над 1500 завода. И само за няколко месеца те са започнали непрекъснато да произвеждат и доставят на фронта танкове, самолети, боеприпаси, военна техника... Именно тази велика и несравнима победа на труда е позволила на нашата армия да обърне посоката на войната, да съкруши агресора, при когото тогава е бил на служба почти целият икономически потенциал на Европа”, отбелязва Путин.

В средата на словото си руският президент го прекъсна, за да призове за минута мълчание за отдаване на почит към милионите загинали през Втората световна война. Преди да го направи, той отбеляза, че празникът за Деня на Победата е станал символ на свещената връзка между Русия и нейния народ. "И точно в тази сплотеност, в предаността към Родината е нашата сила, увереност и достойнство”, отбеляза руският президент. Той допълни и че Денят на Победата е ден, който обединява в едно радостта, паметта и скръбта.

Путин подчерта, че 9 май е както национален, така и много личен и семеен празник. "Днес руснаците ги обединява дълбокото чувство на признателност към техните бащи, дядовци, прадядовци. И не скриваме нашата гордост и сълзи. Ние склоняваме глави пред светлата памет на нашите синове, дъщери, майки, бащи, деди, съпрузи, братя, сестри, бойни другари – пред всички, които не се върнаха от войната, всички, които вече не са сред нас”, отбеляза още в речта си руският президент.

Водещи

Най-четени