Първата работа на новия държавен секретар на САЩ – обиколка в Близкия Изток 29.04 | 09:21

Майк Помпео ще обиколи Рияд, Йерусалим и Аман

От iNews.bg

Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пристигна снощи в Саудитска Арабия, която е първата спирка от близкоизточната му обиколка на фона на належащите решения относно споразумението за иранската ядрена програма и ролята на САЩ в Сирия, информира Ройтерс.

Визитите до Рияд, Йерусалим и Аман, само два дни след като Помпео положи клетва като ръководител на американската дипломация, имат за цел и да засилят връзките с важни американски съюзници в Близкия изток, посочи източник от Държавния департамент, предаде БНТ. Държавният секретар посочи вчера, че в разговорите си ще обсъди бъдещето на сделката с Иран от 2015 година.

Президентът Доналд Тръмп нарече споразумението "най-лошата сделка, сключвана някога" и заплаши отново да наложи санкции срещу Техеран, освен ако европейските съюзници Великобритания, Франция и Германия не се съгласят в него да бъдат направени промени. Подновяване на санкциите вероятно ще бъде края на споразумението, отбелязва Ройтерс.

Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция, които се придържат към договорките с Иран и САЩ, определят сделката като най-добрия начин да бъде спрян Техеран да разработва ядрено оръжие.

Водещи

Най-четени