Първи американски газ за Европа 27.04 | 19:03

Португалия си осигури синьо гориво от САЩ за седмица

От iNews.bg

Първата доставка на американски природен газ за Европа вече е факт. Снощи танкерът Creole Spirit, който миналата седмица потегли от Луизиана, е пристигнал в Португалия. Разтоварването на втечнения газ вече е в ход, съобщава пред Sputnik говорителят на португалската компания Galp Energia Педро Маркес Перейра.

Дружеството е и първото европейско, което купи такъв газ от САЩ от тамошната компания Cheniere Energy. Доставеното от танкера синьо гориво е равно приблизително на седмичното потребление на страната, предаде "РИА Новости”. Така потребителите в иберийската държава ще станат първите, които ще използват американски газ в Европа.

САЩ започна да изнася синьо гориво още през февруари т.г. Първите купувачи бяха от Бразилия. Тогава сделката отново беше на американската компания Cheniere Energy. Междувременно дружеството сключи и няколко дългосрочни договора за доставка на газ за няколко държави в Европа, сред които освен Португалия, попадат още Великобритания и Испания. Очаква се, че Европа може да се превърне в сериозен пазар за американския втечнен природен газ.

Най-четени