Първи разговор между Путин и Тръмп, ще размразяват отношенията 15.11 | 11:26

Възможна е скорошна среща между двамата преди милиардерът да влезе в Белия дом

От Ростислава Иванова

Владимир Путин и Доналд Тръмп може да се срещнат още преди встъпването на милиардера в длъжност президент на САЩ. Това разкри прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, след като днес руският държавен глава и новоизбраният американски президент, който ще застане начело на страната на 21 януари, разговаряха за първи път по телефона, предаде ТАСС.

"Засега обаче Кремъл не е в контакт с екипа на Тръмп и няма планове за среща, преди той да влезе в Белия дом. Все още е твърде рано да се говори за очакванията от новата администрация на САЩ”, каза Песков. В днешния си първи Путин и Тръмп са поставили въпроса за необходимостта от нормализиране на отношенията между Русия и САЩ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Руският президент отново е приветствал милиардера за победата му на президентските избори. Путин е заявил, че е готов за диалог с новата администрация на Берия дом на равноправна основа, "на принципа за взаимно отношение и без намеса във вътрешните работи".

"По време на разговора Путин и Тръмп споделиха еднакви убеждения относно много незадоволителното състояние на руско-американските отношения и изразиха намерение да работят активно заедно за тяхното нормализиране. Двамата подчертаха важността от икономическите и търговски връзки между страните им. В тази перспектива те обсъдиха и решаването на кризата в Сирия", гласи официалното съобщение на Кремъл.

Двамата са се разбрали още Русия и САЩ да се борят заедно срещу международния тероризъм.

От Кремъл посочват още, че Путин и Тръмп ще продължат контактите си по телефона, а представители на двете страни ще се занимаят с подготовката на среща между руския държавен глава и бъдещия му колега.

Водещи

Най-четени