Първо посещение на български премиер в Сараево 26.10 | 11:26

Борисов ще подпише с Босна и Херцеговина транспортно споразумение

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов заминава днес на посещение в Босна и Херцеговина. Това е първата визита на български министър-председател в Сараево след разпадането на бивша Югославия.

В Сараево Борисов ще разговаря с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството Бакир Изетбегович.

По време на посещението ще бъде подписано споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът има за цел да насърчи сътрудничеството в областта на автомобилния транспорт между двете страни. Прилагането на документа ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони, ще доведе до общото намаляване на експлоатационните разходи и възможности за коопериране между превозвачите на основата на търговски и пазарни споразумения и бизнес правила.

През първия ден от посещението в Сараево премиерът Бойко Борисов ще посети военната база "Бутмир", където ще разговаря с командващия въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина генерал-майор Антон Валднер и с командира на Щаба на НАТО бригаден генерал Робърт Хюстън и ще се срещне с българския контингент, участващ в мисията EUFOR Althea. В официалната делегация, придружаваща министър-председателя Бойко Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Емил Караниколов.

Водещи

Най-четени