Пътят до отговора кой свали боинга над Украйна е осеян с мини 25.09 | 12:02

Международният екип може би ще стигне до мястото на катастрофата чак напролет

От Христина Рафаилова

Мъките за близките на загиналите в ударения над Източна Украйна самолет не стихват, а отговорите кой е виновен за трагедията може да се забавят болезнено дълго. 

Разследването на мястото на катастрофата е почти невъзможно, тъй като районът е миниран. Това каза генералният инспектор на малайзийската полиция Тан Шри  - Халид Абу Кабар, пред New Straits Times. 

Международният екип от малайзийци, австралийци и холандци ще се постарае да се възползва от първата възможност да стигне до мястото, където се разби боингът, преди да е настъпила зимата, стана ясно от думите му. 

"Боевете между украинските сили и бунтовниците в Донецк се водят почти всеки ден, което застрашава сериозно живота на разследващите", коментира Кабар. Още по-сложна става ситуацията за екипа заради постоянните дъждове.

Инспекторът каза, че безопасността на екипа е от първостепенно значение. Поради това при наличието на риск за експертите разследването ще бъде отложено за пролетта. 

Малайзийският самолет беше свален в района на Донецк на 17 юли. В катастрофата загинаха близо 300 души, повечето от които холандци. Киев и сепаратистите се обвиняват взаимно за трагедията. 

Преди седмици излезе първичният доклад за случилото се с боинга. От него става ясно, че той е ударен от множество предмети с висока скорост. По подобен начин работи зенитната установка "БУК". 

След трагедията телата на загиналите бяха държани за дълъг период от бунтовниците в хладилни вагони. С усилията на малайзийския премиер Датук Серж Наджиб Разак сепаратистите склониха да предадат тленните останки. 

За първи път министър-председателят разкри какво се е случило по време на преговорите в интервю за CNN. 

Той каза, че голяма част от собствената му администрация не е знаела за разговорите със сепаратистите.  

"Страхувам се, че трябваше да действам сам, защото ситуацията беше много деликатна. Аз трябваше да действам задкулисно и да ръководя самата операция", каза Разак. 

Самите преговори са се състояли в няколко разговора между премиера и лидера на бунтовниците. Министър  - председателят признава, че в един момент двете страни са стигнали до задънена улица. 

"В нормална ситуация преговорите се водят между две правителства. Но в случая аз трябваше да говоря със сепаратисти. Стигнахме до задънена улица. Не можехме да вземем телата, не можехме да приберем черните кутии, не можехме да стигнем до мястото на катастрофата", разказва той. 

Премиерът е категоричен, че когато се налага, трябва да се използва "тихата дипломация". 

Най-четени