Равносметката в Атина: Пет колета-бомби до посолства, няма жертви 02.11 | 17:17

Взривил се е един от пакетите – този, който е бил изпратен до посолството на Швейцария

От Нели Минчева

Гръцката полиция е открила днес около обяд общо пет колета-бомби, изпратени до посолствата на Швейцария, България, Русия, Чили и Германия, като единият от тях се е взривил, без да причини жертви, предаде АФП, като се позовава на полицейски източник.

Взривилият се пакет е бил изпратен до посолството на Швейцария. Според някои информации служителите от посолството са хвърлили пакета в двора, след като им се сторил подозрителен, според други - пакетът бил хвърлен в двора на посолството от движещ се мотоциклетист.

Противоречива е и информацията за експлозията в руското посолство. Според някои източници колетът-бомба е бил обезвреден контролирано, според други - пратката е избухнала, докато специализираните екипи са били на път към дипломатическата мисия. ИТАР-ТАСС цитира съветник на руския посланик в Атина, според когото в посолството изобщо не е пристигала пощенска пратка с взривно устройство.

Съветникът Михаил Сава посочва, че в посолството не са пристигали никакви взривни устройства, но мерките за сигурност за увеличени, заради сложната ситуация в Атина. Останалите пакети, изпратени до дипломатически мисии, бяха обезвредени от сапьори от гръцката полиция, които бяха предупредени било от самите посолства, било от служители на куриерските служби, уточни полицейският източник.

Инцидентите станаха ден след ареста на двама гръцки младежи, единият от които е издирван заради връзки с радикалната анархистка групировка. Двамата задържани са обвинени, че са се опитали да изпратят вчера колети-бомби до френския президент Никола Саркози, както и до посолствата на Мексико, Холандия и Белгия.

Единият от пакетите се взриви в куриерска служба, при което бе леко ранена една служителка. Двамата задържани, които са били въоръжени, бяха изправени днес пред прокурор. Полицията не може да уточни за момента датата, на която колетите-бомби, открити днес, са били изпратени.

Инцидентите стават на фона на напрегнатата социална атмосфера в Гърция, дни преди местните избори, които са решаващи за социалистическото правителство на премиера Георгиос Папандреу, предприело сурови мерки за икономии.

Водещи

Най-четени