Радикалната „Алтернатива за Германия“ влиза в Буднестага 19.09 | 15:03

Партията ще получи между 8 и 11%, което може да я направи и трета сила в парламента

От iNews.bg

Популистката партия "Алтернатива за Германия" е на път да влезе в новия Бундестаг. Това сочат социологическите проучвания от този месец. Изборите пък са тази неделя, което по-скоро би означавало, че партията наистина ще спечели места в новия германски парламент. Прогнозите обаче са категорично за победа на консерваторите на Ангела Меркел, но не и абсолютно мнозинство за тях, предаде БНТ.

Предизборните плакати на партията се критикуват като расистки и ислямофобски. За първи път проучвания от този месец дават между 8 и 11% подкрепа за крайната десница, което означава, че тя ще влезе в Бундестага и дори може да бъде трета след Християндемократическия съюз на Меркел и сациалдемократите.

"Трябва да се запитаме докъде стигнахме с бежанската криза и тази абсолютно катастрофална бежанска политика, която нарушава германския закон за убежищата, както и германската конституция и европейските споразумения като например Дъблинското споразумение", коментира съпредседателят на "Алтернатива за Германия" Алисе Вайдел.

Наблюдатели отбелязват че пробива на партията има своето обяснение. "Комуникацията с германския избирател липсва. Липсваше посланието към консервативните гласоподаватели, че всичко е под контрол. Нарушената комуникация във връзка с имиграционната политика в в страната увеличи гласовете за партията "Алтернатива за Германия", коментира анализаторът Тимо Лохоки.

"Алтернатива за Германия" е за затваряне на границите за мигранти, връщане на марката и отмяна на санкциите срещу Русия. Ако прогнозите се сбъднат, за първи път от 60 години в германския парламент ще влезе партия вдясно от блока на Меркел. Освен това "Алтернатива за Германия" вече има и представители в регионалните власти.

Водещи