Разбитата „Ислямска държава“ - пълна с пари 25.04 | 15:02

Подставени лица въртят законно 3 млрд. евро на джихадистката групировка

От iNews.bg

Разбитите джихадисти от "Ислямска държава" се оказаха пълни с пари въпреки почти изцяло унищожените им бойни групи в Сирия и Ирак. Терористичната групировка може да разполага с капитал от около 3 млрд. евро. Част от тези пари са вложени в законен бизнес чрез подставени лица. Това съобщи френската радиостанция "Юръп 1" в навечерието на организираната от френското правителство конференция по проблемите на борбата с финансирането на тероризма, предаде БГНЕС.

Парите са натрупани в течение на 3 години от "таксите", събирани от окупираните територии и от незаконната търговия с петрол в Северен Ирак и Сирия, сочат данните на службите за сигурност, които цитира радиото. По-конкретно в контролираните от терористите райони са се произвеждали до 40% от цялата зърнена продукция на Ирак и около 80% от памука в Сирия.

Терористите също така са конфискували незаконно собствеността на своите противници, включително християни, шиити и езиди. Вестник "Монд" съобщава, че за тези три години част от средствата чрез подставени лица са инвестирани в абсолютно легален бизнес, като например, рибна ферма в Ирак. Терористите също така са създали мрежа от парични преводи чрез посредници в Турция и други страни от Близкия изток.

Водещи

Най-четени