Развитие в Триполи - бунтовниците нападнаха комплекса на Кадафи 23.08 | 17:57

По-рано информациите сочеха, че опозиционните сили са напуснали либийската столица

От Деляна Петкова

Сили на НАТО са бомбардирали днес укрепения комплекс на Кадафи "Баб ал Азизия" в Триполи. Около комплекса се водят боеве между бунтовниците и сили, верни на Кадафи. Това съобщи кореспондент на арабската телевизия Ал Джазира, цитиран от Ройтерс и БТА.

Информацията, която пристига от либийската столица обаче е противоречива - по-рано днес кореспондент на Sky News предаде, че бунтовниците напускат Триполи. Той коментира още, че твърденията на бунтовниците, че контролират 80% от Триполи много тудно могат да бъдат проверени.

Противоречива е информацията за действията на бунтовниците и извън столицата. Според Ал Джазира те са установили контрол над петролния терминал Рас Лануф, след като изтласкали правителствените сили от крайбрежния град Ал Аджейлат.

Военен говорител на бунтовниците, цитиран от Франс прес, заявява обаче, че те още не са влезли в Рас Лануф, където се надявали да бъдат вечерта. След това настъплението им щяло да продължи по посока на град Сирт.

Чуждите журналистите в хотел "Риксос" в Триполи чуват силна стрелба близо до хотела, но не могат да преценят къде точно са престрелките, отбелязва "Ройтерс". На чуждите журналисти е казано, че хотелът е заобиколен от хиляди войници.

Магазините в Триполи са затворени, по улиците се трупа боклук, стените са изпъстрени с надписи в подкрепа на бунтовниците, от няколко сгради се развява тяхното знаме. По улиците се движат на групи мъже и момчета, които скандират лозунги в подкрепа на бунтовниците, предават още световните агенции.

Водещи

Най-четени