Разминали сме се на косъм. Самовзривилият се снощи в Германия трябвало да дойде у нас 25.07 | 13:42

По всяка вероятност нападението в Ансбах е заради радикални ислямистки подбуди, казва вътрешният министър на Бавария

От iNews.bg

България по всяка вероятност се е разминала на косъм от атентат. Случилото се снощи в германския град Ансбах е било напълно възможно да стане у нас, тъй като 27-годишният сириец, който се самовзриви пред бар в града, е трябвало да бъде изпратен за постоянно настаняване у нас, предаде БТА. Информацията официално съобщава министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман.

По-рано стана ясно, че сириецът, който е попаднал в Германия като бежанец, е подал документи за получаване на статут, но такъв му е бил отказан. Това се е случило преди около 1 година. След това той е изпадал многократно в тежко психическо състояние и дори 2 пъти е бил настаняван за лечение в психиатрична болница. Все още не е ясно дали осъщественият от него атентат е бил плод на някакви джихадистки подбуди или на нестабилното му психично състояние. Според Херман обаче е по-вероятно да става дума за радикална ислямистка атака.

При снмощния атентат загина самият нападател, а други 12 човека бяха ранени, трима от които тежко. По-рано стана ясно, че идеята на сириеца е била да осъществи нападението сред тълпата, присъствала на музикален фестивал, провеждан на открито в Ансбах. Той обаче не бил допуснат до мероприятието, тъй като нямал билет. След това той се придвижил до бара и там бомбата гръмнала. Все още от полицията не могат да кажат категорично дали е искал да се взриви точно там или устройството се е активирало по-рано от планираното.

При огледа на мястото на инцидента бяха намерени множество метални предмети, които са били използвани за шрапнели, които да нанесат по-големи щети. Ако нападателят е бил допуснат на фестивала, вероятно най-малко ранените са щели да бъдат значително повече, тъй като там е имало над 2500 човека.

Водещи

Най-четени