Разтърсващи разкрития за арестувания наркобос Дарко Шарич 20.03 | 11:35

Според разследването сърбинът е готов да разкаже всичко за своите политически и икономически съучастници

От Теодора Кокаланова

Според последните разкрития около арестувания наркобос Дарко Шарич подсъдимият има връзки с видни политици и е готов да разкаже всичко за своите политически и икономически съучастници. Сръбските медии съобщават, че той е гневен срещу двама политици от предишното и сегашното управление. 

Според сръбските издания съставът на бъдещото сръбско правителство зависи пряко от показанията на Шарич пред Специалния съд, защото ако той обвини някои политици, те няма да могат да влязат в новия кабинет. От предоставените доказателства за твърденията му ще зависи дали Сърбия ще има съвместно правителство. 

В такъв случай тези политици вместо в правителството, ще влязат в затвора. Най-интересната част от процеса срещу наркобоса ще бъдат обстоятелствата, при които наркодилърите братя Шарич са станали най-големите инвеститори в Сърбия. Възниква въпросът кои са били техните покровители.

Според общи оценки кланът Шарич е успял да изпере 1,7 милиарда долара, давайки на фирми в Сърбия изгодни кредити от инвестиционни фондове в чужбина. Мястото, където се е укривал 43-годишният Шарич, е било разкрито благодарение на засечените телефонни разговори с партньорката му Лана Попович, която специално за тази цел няколко пъти пътувала за Дубай.

Анонимен източник твърди, че американците искали Шарич да получи статут на защитен свидетел в процесите срещу южноамерикански наркобосове, но сръбските власти отказали,  настоявайки той да бъде съден в Сърбия. Според друга хипотеза Шарич се предал сам, защото не искал да застраши сигурността на семейството си с евентуален статут на свидетел сътрудник, оставяйки близките си на произвола на отмъстителната латиноамериканска мафия, информира БТА.

Водещи

Най-четени