Рекорден брой наблюдатели на утрешния референдум в Македония 29.09 | 13:03

В югозападната ни съседка днес е ден за размисъл

От iNews.bg

Рекорден брой наблюдатели са регистрирани за утрешния референдум в Македония, който е изключително важен за бъдещето на страната, предаде бТВ. Днес в югозападната ни съседка пък е денят за размисъл.

Настроенията са разделени основно на две – привържениците на историята на Македония са категорично против и призовават референдумът да беде бойкотиран. В деня на референдума бойкотиращите ще опитват лютеница, която са направили тази есен пред парламента и ще празнуват, но няма да гласуват.

От друга страна, част от населението предпочитат европейското и натовското бъдеще на страната. Албанските избиратели ще подкрепят референдума и ще гласуват "за”.

България присъства неизменно в агитацията преди референдума. Македонците обаче не знаят, че в Северна Македония се намира Пирин планина, която всъщност е в България.

"Македонци живеят във Варна и в Бургас, значи в източните части на България, не само в Пиринска македония”, обяснява гражданин на Скопие. За да бъде валиден референдумът, до урните трябва да отидат 900 000 избиратели. Според анализаторите това е много трудно постижимо. Според някои специалисти, натискът над Македония ще продължи.

Водещи

Най-четени