Референдумът в Донецка и Луганска област започна 11.05 | 09:10

Няма единни правила за провеждане на вота

От Цанка Донкова

Референдумът в Донецка и Луганска област започна. Гласуването за статута им е започнало в 8 часа местно време, съобщава РИА Новости.

Гражданите и на двата района отговарят на въпроса "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Донецка / съответно Луганска, народна република".

Вчера се появи информация, че вотът в Донецк е започнал с два дни по-рано (9 май) заради опасност от ескалиране на напрежението. По-късно това бе опровергано.

В същото време руски наблюдатели е трябвало да се откажат от желанието си да следят за независимото провеждане на вота. Това е заявил Георги Фьодоров, член на руската Обществена палата, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Нашата мисия да наблюдаваме референдума в Донецк завърши, преди още да е започнала. Предупредиха ни, че групата ни ще бъде задържана на границата и ние ще трябва да се откажем от пътуването си", посочи Фьодоров.

Той добави, че негови помощници са в Донецка област и наблюдение ще има, макар и от далече.

Привържениците на федерализацията в Източна Украйна, в Донецка и Логанска област са заявили, че ще следят за правилното провеждане на вота. В същото време се появи информация, че въпреки това няма да има единни правила при провеждане на референдума.

Донецка област е с площ 26 504 кв.км 4,4 млн. души население. За 74,9% от жителите ѝ руският език е роден. Областта дава 20% от промишленото производство на Украйна при 10% от общото население на страната. В Донецк живеят около 955 000 души. Луганска област пък е с площ 26 684 кв. км и население 2,9 млн. души. За 68,8% от тях руският език е роден. В Луганск живеят 430 000 души.

Водещи

Най-четени