Решено: Цигарите в Австралия ще се продават без марки на опаковката 15.08 | 13:07

Върховният съд в страната отсъди срещу исканията на цигарените гиганти

От iNews.bg

Австралийският Върховен съд отсъди в полза на държавата по колективен иск на няколко цигарени компании. Делото се водеше по повод идеята на властите на Зеления континент цигарите да се продават без марка на опаковката.

Според мнението на цигарените гиганти това намерение противоречи с конституционното право на собственост.

Една от компаниите, която се оплака, беше Philip Morris. Заедно с нея обаче в подаването на иска участват всички значими компании от бранша - British American Tobacco, Britain's Imperial Tobacco.

Коментарът на Philip Morris по повод това становище на съда беше, че ще изчакат Върховният съд да публикува мотивите писмено, се казва на сайта на компанията.

Австралия е подложена на натиск и в Световната търговска организация за това решение. Въпросите, които поставят срещу държавата опонентите й, са дали има безспорни доказателства, че мярката ще намали пушенето и дали няма по-ефективни и по-малко рестриктивни алтернативи на това решение.

Плановете на австралийското правителство остават в сила засега – от 1 декември всички кутии на пазара ще изглеждат по един и същи начин – в маслиненозелен цвят, а единственият текст по тях ще бъдат предупреждения какво предизвиква тютюнопушенето на здравето на хората.

Водещи

Най-четени